ΑΙΓΑΛΕΩ : ΤΟ CITY ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

promo-istoria-ao-aigaleo

Ο «Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω» αποτελεί το καμάρι της πόλης του Αιγάλεω έχοντας αριθμό Μητρώου στην Ε.Π.Ο. το 129. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1946, έμβλημά του είναι ο θυρεός (τον οποίο σχεδίασε ο αείμνηστος Αιγαλιώτης εικαστικός καλλιτέχνης Ιωάννης Ρουσινέλης) και χρώματά του είναι το γαλάζιο και το λευκό.

Ήδη από το 1929, οι αείμνηστοι Μικρασιάτες Δημήτριος Γ. Χανιώτης (1912 – 2002) και Γεώργιος Αρώνης (1910 – 1992), από τους πρωτεργάτες της αθλητικής ιδέας στην περιοχή του Αιγάλεω (που τότε ονομαζόταν συνοικισμός «Νέων Κυδωνιών» και στη συνέχεια «Πυριτιδοποιείον» λόγω της παρουσίας του σχετικού «Μπαρουτάδικου» εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας) ίδρυσαν την «Αθλητική Ένωση Ιεραπόλεως» ως ανάμνηση της «ιερής» προσφυγικής καταγωγής τους. Η ομάδα αυτή, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από τις Ε.Π.Ο./Ε.Π.Σ.Α. δυο χρόνια αργότερα (1931) αποτελεί ουσιαστικά τον κυριότερο από τους «προγόνους» του «Αιγάλεω Α.Ο.» Λίγο νωρίτερα (περί τα 1930) είχαμε στην περιοχή μας τη δημιουργία της «Αθλητικής Ενώσεως Πυριτιδοποιείου» από μία παρέα εργατών, ενώ κατοπινά εμφανίσθηκαν οι σύλλογοι «Αθλητική Ένωσις Αγίου Σπυρίδωνος» (1934), «Γ.Α.Σ. Άρτεμις» (1937), «Φοίνικας» (1942) κ.α.

ΟΙ «ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ»

«Αθλητική Ένωσις Πυριτιδοποιείου»: Τα χρώματα της ήταν το κίτρινο (στη φανέλα) και το μαύρο (στο παντελονάκι). Το πιο γνωστό της ποδοσφαιρικό όνομα στη δεκαετία του ’40 ήταν ο Γεώργιος Ματούδης και -ως παράγων- ο Παναγιώτης Ιωαννίδης.

«Αθλητική Ένωσις Ιεραπόλεως»: Χρώματα της ήταν το γαλάζιο και το άσπρο. Τα πιο σημαντικά ονόματα που αγωνίσθηκαν στην ομάδα από το 1937 έως το 1943 ήταν οι περίφημοι Γιάννης Πετσανάς (διεθνής σέντερ-φορ που το 1942 μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό), Ματθαίος («Μαθιός») Βιτάλης (τερματοφύλακας που επίσης την ίδια περίοδο πήγε στον ΠΑΟ), Κώστας Βαλσάμης (μέσα δεξιά), Κώστας Δημοσθενιάδης (δεξιός μπακ), Πέτρος Γεωργίου (ο οποίος στη συνέχεια αγωνίσθηκε στο Φωστήρα), ο αρχηγός Τριανταφύλλου, τα αδέλφια Βασίλης (που πέρασε και από τον Άρη Νικαίας) και Μιχάλης Χωριανόπουλος (αντίστοιχα λίμπερο και αριστερός χαφ), Στέλιος (μέσα αριστερά) και Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης (αριστερός εξτρέμ) και ο σέντερ-φορ (ή έξω δεξιά) Πασαλόπουλος.

Τη στιγμή της κήρυξης του Ελληνοιταλικού πολέμου, η Ιεράπολη είχε ανέλθει στην Β’ κατηγορία Αθηνών, ενώ το 1943 έχασε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία από τον Άτλαντα Θυμαρακίων στο γήπεδο Πανελληνίου, όταν ηττήθηκε με σκορ 1-0.

«Αθλητική Ένωσις Αγίου Σπυρίδωνος»: Χρώματά της είχε το μαύρο και το κίτρινο, τα οποία εμφανίζονταν στη φανέλα ως εναλλασσόμενες οριζόντιες ρίγες. Ιδρυτής του σωματείου ήταν ο ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα πατήρ Παναγιώτης Κωνσταντινίδης με παράγοντα στο Δ.Σ. τον Νίκο Παπαχρήστου, μετέπειτα Μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνό, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1935 – 1939 πρόεδρος της διατέλεσε ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, πατέρας του μετέπειτα προέδρου του «Αιγάλεω Α.Ο.» κ. Αλέξανδρου Σταυρόπουλου. Η ομάδα ανέδειξε

τους σπουδαίους Δημήτρη Γιουλντούρη (μέσα δεξιά), Άκη Τσακίρη (αριστερός μπακ) που και οι δύο τους μετεγγράφηκαν στον Αθηναϊκό, Παπαλαζαρίδη (μπακ), Κόρμαλη (χαφ), Λαρεντζάκη (τερματοφύλακα) όπως επίσης και τον Σαράτσογλου που πήγε στην ΑΕΚ, αλλά απεβίωσε στον Εμφύλιο. Με την ομάδα αγωνίζονταν περιστασιακά διάφοροι ποδοσφαιριστές άλλων συλλόγων, συνήθης τότε πρακτική για ανεξάρτητα σωματεία.

«Φοίνικας»: Δημιουργήθηκε από νεαρούς παίκτες της β’ ομάδας της Ιεράπολης. Είχε για χρώματά του το πράσινο και το άσπρο.

ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Ο Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω («Αιγάλεω Α.Ο.») ιδρύθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1946, όταν η «Αθλητική Ένωση Πυριτιδοποιείου» συγχωνεύτηκε με την «Αθλητική Ένωση Αγίου Σπυρίδωνα» και το «Φοίνικα Πυριτιδοποιείου» (τα δυο τελευταία σωματεία ήταν ανεξάρτητα, δεν αγωνίζονταν δηλαδή σε τακτικό πρωτάθλημα) και μετονομάσθηκε σε «Αιγάλεω Α.Ο.»

Ακολούθως, στις 10 Δεκεμβρίου του 1947 η διοίκηση του «Αιγάλεω Α.Ο.» ανακοίνωσε την προσχώρηση στο νέο σύλλογο και της «Αθλητικής Ένωσης Ιεράπολης», η οποία του παραχώρησε όλα τα έννομα δικαιώματά της. Ωστόσο, οι εφημερίδες της εποχής εξακολουθούσαν να αναγράφουν τη νέα ομάδα ως “Αθλητική Ένωση Αιγάλεω” ή “Ένωση Αιγάλεω” ακόμη και την άνοιξη του 1948.

ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ

Αρχικά, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας (κατακτώντας κατά σειρά το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας Αθηνών το 1948, της Β’ κατηγορίας Αθηνών το 1950 και της Α’2 Αθηνών τo 1954), το σωματείο έφθασε να αγωνίζεται για μια πενταετία (1955 – 1959) στο κορυφαίο Αθηναϊκό Πρωτάθλημα, ενώ 15 χρόνια από την ίδρυσή του πέρασε τις πύλες και της νεόδμητης τότε Α’ Εθνικής Κατηγορίας (πρώτη συμμετοχή του την περίοδο 1961 – 62) καταλαμβάνοντας την 14η θέση (51 βαθμοί, 7 νίκες, 7 ισοπαλίες, 16 νίκες, τέρματα: 26-52)

ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του «Αιγάλεω Α.Ο.» αποτελούν το Θερινό Πρωτάθλημα (διοργάνωση του «Ο.Π.Α.Π.») Α΄ Εθνικής του 1968, η κατάκτηση της 4ης θέσης της Α’ Εθνικής της περιόδου 1970 – 71 και η συμμετοχή του στη διοργάνωση του Βαλκανικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν (1970). Παράλληλα, η ομάδα έχει φθάσει τρεις φορές έως και την ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, τις περιόδους 1969 – 70, 1983 – 84 και 2002 – 03 όταν και αποκλείσθηκε από τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Άρη Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Η φθίνουσα πορεία του “Αιγάλεω Σίτι”, χαρακτηριστική ονομασία που εμπνεύστηκε ο Αιγαλιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας (1925 – 1992), άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Είναι μάλιστα ενδεικτικό το γεγονός ότι έως και το 1979 η ομάδα είχε συμμετάσχει στις δεκαπέντε από τις είκοσι –ερασιτεχνικές- διοργανώσεις της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (1960 – 1979) που είχαν προηγηθεί.

Αντίθετα, στα χρόνια του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος οι συμμετοχές ήταν μόλις δύο έως το 2001, όταν και έγινε η επιστροφή της μετά από 16 έτη απουσίας. Την περίοδο 2003 – 04 η ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει την 5η θέση στη βαθμολογία και να κερδίσει τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά στα χρονικά, σε επίσημη δηλαδή Ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από τις δύο συμμετοχές της στο Κύπελλο «Ιντερτότο», που προηγήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 και του 2003.

Συνολικά, το Αιγάλεω έχει λάβει μέρος σε 15 πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής κατηγορίας (έως το 1979) και σε 8 επαγγελματικές διοργανώσεις (έως και το 2007)

Σήμερα η ομάδα μας επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα, με καινούργια διοίκηση που την

αποτελούν Αιγαλιώτες, «διψασμένοι» να την ξαναφέρουν σύντομα εκεί που ανήκει!

Πρόεδρος του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου από τις 7 Απριλίου του 2015 έχει αναλάβει ο κ. Γιάννης Παλτόγλου, ενώ προπονητής του ποδοσφαιρικού τμήματος για την περίοδο 2015 – 16 είναι ο πρώην αρχηγός της ομάδας Γιώργος Σουρλής.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Πρόεδροι

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Γεώργιος Μαρτίνης (1902 – 1987). Κατά καιρούς τη θέση κατείχαν, μεταξύ άλλων, οι Νικόλαος Μίχος, Δημήτριος Χανιώτης, Ιωάννης Τρέσσος (1918 – 2002), ο Κωνσταντινουπολίτης Γεώργιος Νικ. Αρώνης (1920 – 1974), που δεν πρέπει να συγχέεται με τον ιδρυτή της Ιεράπολης Γεώργιο Αρώνη, ούτε με τον Λάκωνα στην καταγωγή Γεώργιο Αρώνη του Χαραλάμπους (1925 – 2007), αδελφό του πρώην ποδοσφαιριστή του «Αιγάλεω Α.Ο.» και δημοτικού συμβούλου Δημήτρη (Τάκη) Αρώνη (1930 – 2014), ο Βαλκανιονίκης του άλματος επί κοντώ Γεώργιος Καραμπατέας (1937 – 2005), ο Ιωάννης Παντελιάδης (1931 – 1989), οι Δημήτριος Τουσμάνωφ (1919 – 1995), Γεώργιος Δαλακούρας (1935 – 2014), Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (γεν. 1930), Χρήστος Κανελλόπουλος (γεν. 1929) και πιο πρόσφατα οι Βίκτωρ Μητρόπουλος και Δημήτρης Καλογερόπουλος. Για σύντομα χρονικά διαστήματα πρόεδροι είχαν διατελέσει και οι Κυριάκος Μαρκίδης, Θεμιστοκλής Κοντομήτρος (1923 – 1996) κ.α.

Προπονητές

Σημαντικοί τεχνικοί που θήτευσαν κατά καιρούς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας είναι οι Μίμης Σέλτσικας, Τρύφωνας Τζανετής, Γιώργος Μάγειρας, Χρήστος Ρίμπας, Λευτέρης Αντωνιάδης, Λουίτζι Τζουλιάνο, Αλέξι Πέτροβιτς, Θανάσης Σούλης, Κώστας Χούμης, Νίκος Μπαϊρακτάρης, Ντέζο Μπούντζακ, Μίλτος Παπαποστόλου, Χαράλαμπος Σεραφείδης, Μπέλλα Πάλφυ, Νταν Γεωργιάδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Σταύρος Μακρής, Παύλος Γρηγοριάδης, Γιάννης Μαντζουράκης, Λες Σάνον, Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Καραπατής, Αντώνης Τζανετουλάκος, Γιάννης Γκαϊτατζής, Τάκης Παπουλίδης, Πέτρος Καραβίτης, Γεώργιος Φράγκου, Στάθης Χάιτας, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Γιώργος Χατζάρας, Stephane Demol, Γιώργος Βαζάκας κ.α.

Σημαντικοί ποδοσφαιριστές

Στην πολυετή παρουσία του Αιγάλεω την ένδοξη «γαλανόλευκη» φανέλα τίμησαν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές προσφέροντας όλοι στην ένδοξη ιστορία του City.

Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Αιγάλεω και έγραψαν την δική τους ιστορία με τα επιτεύγματά τους κορυφαίο-μεταξύ πολλών βέβαια- είναι ο Δημήτρης Πηγαδίτης ο οποίος και κρατά και το ρεκόρ συμμετοχών (325 συμμετοχές με τα χρώματα του συλλόγου) και ο Χρήστος Χατζησκουλίδης ο οποίος και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ του City έχοντας πετύχει 94 τέρματα.

Διεθνείς (στις Εθνικές ομάδες Aνδρών, Eνόπλων, Eλπίδων, Νέων, Ερασιτεχνών, Μεσογειακή – Ολυμπιακή Ομάδα κ.λ.π.)

Διεθνείς παίκτες του Αιγάλεω χρίσθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αντώνης Λιβανός, Λάκης Μαραμενίδης, Γιάννης Τσάγκος, Σάββας Παπάζογλου, Χρήστος Αντύπας, Γιάννης Μαρδίτσης, Παντελής Τσάπος, Μίλτος Παπαποστόλου, Γρηγόρης Αποστολίδης, Στέφανος Χατζητσοπάνης, Δημήτρης Γράφας, Γιώργος Ροκίδης, Κώστας Διαμαντόπουλος, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Λευτέρης Πουπάκης, Γιώργος Μουκέας, Παναγιώτης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Πηγαδίτης, Πέτρος Βενέτης, Σπύρος Λαγκαδίτης, Γιώργος Αθανασιάδης, Νίκος Πρινέας, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Κλης, Νίκος Γραμμένος, Ηλίας Συνοδινός, Γιάννης Νταγκίνης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Τάκης Μανδραφλής, Δημήτρης Πιστόλης, Χάρης Κοπιτσής, Λεωνίδας Δαμουράς, Δημήτριος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Βολονάκης, Πάρης Βάλβης, Θωμάς Μακρής, Σωκράτης Πέτρου, Δημήτρης Μεϊδάνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Σωτήρης Γεωργουδάκης, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μανώλης Ψωμάς, Γιώργος Φωτάκης, Δημοσθένης Μανουσάκης, Ανέστης Αγρίτης, Μανώλης Λιαπάκης, Γιάννης Χρήστου και Αντώνης Πετρόπουλος.

Άλλοι σημαντικοί ή διεθνείς ποδοσφαιριστές του Αιγάλεω Α.Ο.

Μεταξύ πολλών άλλων, τη φανέλα της ομάδας φόρεσαν οι Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Γιουλντούρης, Στέφανος Φοντάνας, Αλέκος Κοτσάκης (γεν. 1925), Βασίλης Χωριανόπουλος (μέλος της Μικτής Αθηνών), Νικόλαος Μίχος, Μιχάλης Ιωσηφόγλου (γεν. 1930, μαζί με τον Κοτσάκη, οι αρχαιότεροι εν ζωή ποδοσφαιριστές του συλλόγου), Κώστας Λιοσάτος (στέλεχος της Μικτής Αθηνών), Αντώνης Νικηταράς, Γιάννης Μπλάνας, Σταύρος Ρουμελιώτης, Γιώργος Καραμπαλίκης, Νίκος Μπαϊρακτάρης, Τάσος Καραβοκυράκος, Θέμης Τούσης, Μανόλης Τσάπος, Μανώλης Κανελλόπουλος, Σόφος Κουλίδης, Χρήστος Ματάκης, Γιάννης Χανιώτης, Κώστας Χατζημιχαήλ, Παναγιώτης Ντουντούμης, Τζέκος Μπαλαρίνης, Απόστολος Πανόπουλος, Σωτήρης Φακής, Σταύρος Γιαφάλογλου, Γιάννης Χρυσοστόμου, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Δημήτρης Λάρδας, Χρήστος Ζαντέρογλου, Πρόδρομος Κυριακίδης, Βαγγέλης Γρίμμας, Σταύρος Μακρής, Νίκος Τσιαμπουρής, Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Εξωμανίδης, Τάκης

Μαρκόπουλος, Τάκης Τσαλαμάγκας, Φραγκίσκος Μαρτίνος, Αλέκος Ιορδάνου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Σούλης Παππάς, Παναγιώτης Ρελλάκης, Βαγγέλης Συρίγος, Μανώλης Φοράκης, Κώστας Τσίκας, Γιάννης Τριπολιτσιώτης, Άρης Δαμιανίδης, Μιχάλης Μυλωνάς, Στέλιος Αναστασιάδης, Μιχάλης Χάσταλης, Τόλης Τσιρογιάννης, Γιάννης Πιλάβης, Δημήτρης Ρεμούνδος, Θέμης Βάγγης, Παναγιώτης Λαλούσης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πάτσης, Νίκος Μαργιόλης, Κώστας Καραλής, Τότης Φυλακούρης, Μανώλης Αραμπατζής, Σωτήρης Μαυρονάσιος, Νίκος Παντέλης, Δημήτρης Αλαφογιάννης, Βένος Βαλαχάς, Φώτης Ούτσικας, Γιάννης Βονόρτας, Δαυΐδ Μαύρος, Νίκος Βαλλιάνος, Γιώργος Δαδίτσος, Στέφανος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μπεκιάρης, Κώστας Μπεχλιβανίδης, Γιώργος Πανταζής, Λάκης Σημαιοφορίδης, Γιάννης Γεωργαράς, Μανώλης Κώττης, Βαγγέλης Παραπραστανίτης, Γιάννης Λάλλας, Σταύρος Λέτσας, Μάριος Σκούρας, Χρήστος Φίλτσος, Τάκης Μακροδημήτρης, Μάρκος Μαυρομάτης, Σπύρος Λουκάς, Τάσος Σιδέρης, Τέλης Πιστόλης, Κώστας Ιωάννου, Χρήστος Σουβλέρης, Ναπολέων Καμινιώτης, Φάνης Κοφινάς, Βασίλης Δεσύλλας, Χρήστος Κόντος, Ζήσης Τζήκας, Μάριος Μπέλιας, Βαγγέλης Μέλλος, Μιχάλης Μαγγίνας, Τάσος Τσιάκας, Δημήτρης Τσιαμπουρής, Κώστας Φίστης, Τάσος Καϊτατζής, Γιώργος Σουρλής, Θανάσης Κόης, Αντώνης Καραλής, Κώστας Κατσαρός, Γιώργος Μπάρκογλου, Γιάννης Σκοπελίτης, Κώστας Παπουτσής, Ανδρέας Ντερτινής, Γιώργος Κόγιογλου, Θεόδωρος Πιέτρης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Χλωρός κ.α.

Σημαντικοί ξένοι ποδοσφαιριστές

 • Κάρλος Ρόας
 • Αλεξάντερ Στογιάνοβιτς
 • Νίκολα Νίκιτς
 • Αντριάν Μπαρμπολούτσι
 • Αυγουστίνος Κόλια
 • Ρόλαντ Γουόρι
 • Νταβόρ Γιούρισιτς
 • Φερνάντο Ντε Σόουζα
 • Νέναντ Μπίκιτς
 • Ντανιέλ Εντουσέι
 • Μπενάρντ Γιάο Κουμορτζί
 • Μαχαμαντού Σιντιμπέ
 • Ντάνιελ Τσέζαρεκ
 • Ολιβιέ Μακόρ
 • Σουλεϊμάν Όμο
 • Κόφι Αμπονσά
 • Ζαν Ντενί Ουάνγκα

ΠΗΓΗ : ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Φωτογραφίες